|
|
|
فيلم فجر- دوره سي و هفتم(۱۳۹۷)
بيانيه هيأت داوران :
1. رشد چشمگير فني و صنعتي در سينماي ايران، يکي از بارزترين نمودهاي جشنواره امسال است، آنسان که انتخاب برترينها از ميان گزينههاي متعدد، فرايندي دشوار و بحثبرانگيز و البته خرسندي بخش براي هيات داوران بود.
2. تنوع گونهها و لحنها و سبکهاي مختلف سينمايي، ويژگي ديگر فيلمهاي جشنواره امسال است. توجه سينماگران به ژانرهاي مختلف جنگي، کمدي، پليسي، فانتزي، تخيلي، ملودرام، نوار، تريلر، معمايي و نيز لحنهاي اجتماعي، خانوادگي و شاعرانه، غناي موضوعي فيلمهاي امسال و فاصلهشان را از قالبهاي يکسان دوران گذشته نويد ميدهد.
3. مدتهاي مديد است که قاب سينماي ايران، به دلايل مختلف، گرفتار فضاهاي محدود و بسته و عمدتاً آپارتماني معطوف به مشاجرههاي خانوادگي شده است. باعث خوشنودي است که عوامل فيلمهاي امسال، اين قاب محدود را شکستند و دوربين خود را به محيطهاي باز معابر و خيابانها و جادهها و دشتها و شهرهاي مخلتف کشور بردند تا گسترههاي وسيع و پسزمينههاي عريض و تنوع چشماندازها، قابي در خور نام و هويت سينما پيدا کنند.
4. تاريخ، عرصه دشوار و ناپيداي سينماي ايران است. تلاش سينماگران در جشنواره جاري، براي نقب زدن به لايههاي زيرين اين فضاي پرمخاطره و حساسيتبرانگيز، چه تاريخ جنگ تحميلي هشت ساله که در برگيرنده حماسه دفاع شهيدان و ايثارگران و آزادگان بيادعا است، و چه تاريخ معاصر صدساله که بحبوحهاي از پيروزيها و شکستها و مقاومتها و رادمرديها و پهلوانيها است، تحسيني در خور ميطلبد.
5. موقعيتشناسي سينماگران در درک روح زمانه و نيازسنجيهاي روزگار ما، از ديگر نکتههاي پرتامل جشنواره امسال است. چه آن سينماگري که گوهر ناب آرامش و مسالمت را در فضاي عصبيتزده کنوني ميجويد و چه آن ديگري که با يادآوري تهديدهاي گذشته و حال جزمانديشان پيراموني، بر دفاع از پيکره وحدت ملي تاکيد ميکند.
6. فيلمنامه، همچنان چشم اسفنديار سينماي ما است. انسجام روايي، آغازبندي و پايانبخشي منطقي، ضرباهنگ روايت، توجه به عمق و باورپذير بودن انگيزههاي رفتاري و موقعيتي شخصيتها، و حل شدن ايده و درونمايه در تاروپود دراماتيک داستان بايستههاي کمتر ديدهشده اين عرصه است.
7. جشنواره امسال نشان داد که سينماي ايران، بضاعتي در خور دارد و در نگاهي واقعبينانه و نه کمالگرايانه و خيالي، درصدآثار برترش به ديگر آثار، چيزي کم از درصد آثار برتر جشنوارههاي معتبر جهاني ندارد. اين ظرفيت را پاس بداريم و با افراط و تفريطهاي بيجا در حسنجويي زياده از حد و عيبجويي گشاده از وسعت، تضييعش نکنيم.
8. نزد هيات داوران، جز سنجههاي سينمايي، معيار ديگري براي ارزيابي فيلمها ملاک نبود. تقسيمبنديهاي جعلي و نادرستي که در برخي محافل عمدتاً موجسوار و جناحي براي فيلمها و سينماگران مطرح ميشود. جز ايجاد انشقاق براي سينماي کشور، کارکرد ديگري ندارد. همه سينماگران کشور، فرزندان اين خاک و ديارند و هر فيلمي که طبق قوانين جاري، به بخش مسابقه راه يافته است، اثري مجاز و محترم است و سهمي برابر با ديرگي براي ارزيابي عادلانه دارد. ساحت داوري، منزه از تاثيرپذيري از سهمخواهيهاي محفلي و داد و ستدهاي جناحي است.
9. چه به عنوان نتايج داوري جشنواره در اعلام نام نامزدها و برگزيدگان مطرح ميشود، برايند و معدل بينش و داشن و شعور و ذائقه و تجربه سينمايي هفت نفر اعضاي هيات داوران است. بديهي است که در صورت داوري ديگران با کم و کيفي متفاوت، رقم خوردن نتايجي ديگر امکان داشت. داوري دو سو دارد، يکي سو آنچه داوري ميشود و سوي ديگر خود داوران که با انتخابهاي خود، خويشتن را در معرض قضاوت ديگران قرار ميدهند. اميدواريم داوري ما، در انطباق نسبي با خرد و وجدان جامعه هنري و هنردوست باشد.»
|
|