زندگينامه
خان بابا خان معتضدي، نخستين فيلمبردار حرفهاي سينماي ايران.
او در 94 سالگي در تهران درگذشت اكثر فيلمهاي مستند و داستاني كه معتضدي فيلمبرداري كرده از بين رفتهاند. معتضدي سال 1288، در هفده سالي، به لوزان (سويس) رفت و دو سال بعد عازم پاريس شد. در پاريس با كوژلستد گومون، فرزند لئون ارنست گومون، تهيه كننده فيلم و صاحب كارخانه سازنده ابزارهاي سينمايي فرانسه، آشنا شد و پس از بازگشت به ايران صندوقهاي سوغات شامل دوربين فيلمبرداري، سه پايه، آپارات، دستگاه چاپ، فيلم خام، مقداري داروي ظهور و چند فيلم خنده دار همراه خود آورد. معتضدي در روز چهارشنبه 25 آذر 1304 از سوي نظاميان فراخوانده شد تا سلام رسمي سردار سپه و ايراد خطبه پادشاهي را در كنار تخت مرمر كاخ گلستان ثبت كند.
با شروع كار ششمين دوره مجلس شوراي ملي (1305) او دوربين و سه پايه را به مجلس برد تا از افتتاح دوره جديد مجلس فيلمبرداري كند.
موقعي كه رضاشاه ميخواست كلنگ افتتاح ساختمان راه آهن تهران (1306) را بر زمين بكوبد، معتضدي را حاضر كردند تا در آن روز، كه توفاني سخت پرچمها را به شدت در اهتزاز در ميآورد و استقبال كنندگان به زحمت كلاه و شنل خود را نگه داشته بودند، فيلم مراسم را بگيرد، يا موقعي كه قرار بود به دانشجويان مدرسه نظام ديپلم اعطا شود (1306)، پيشاپيش با دوربين كاشته شده در مراسم جشن، حاضر بود تا آسان ديدين شاه را از رو به رو ثبت كند.
معتضدي همچنين در كنار ساختن فيلمهاي مستند گزارشي و تاريخي دست به ابتكار تازهاي زد: ترجمه مياننويسهاي فيلمهاي خارجي به فارسي و فيلمبرداري از آنها. پس از آن همزمان با فعاليت آوانس اوگانيانس معتضدي نخستين فيلم بلند سينماي ايران - آبي و رابي (1309) - را با همان دوربين گومون و سرعت 16 كادر در ثانيه فيلمبرداري كرد.